Get custom programming done at GetAFreelancer.com!

Sofia News Agency (novinite.com)

Thursday, August 2, 2007

Bulgaria

Bulgaria (bulgară България / Bălgariia) sau Republica Bulgaria (bulgară Република България / Republika Bălgariia) este o ţară situată în partea sud-estică a Europei, în estul Balcanilor. Se învecinează cu Marea Neagră la est, cu Grecia şi Turcia la sud, cu Serbia şi Macedonia la vest şi cu România la nord, pe fluviul Dunărea. Din 1 ianuarie 2007, Bulgaria este membru al Uniunii Europene.
Istorie

Bulgarii, un trib turcic din Asia centrală, au fost asimilaţi de popoarele slavice situate pe actualul teriotriu al Bulgariei în secolul VII, urmând să se formeze primul stat bulgar. În secolele ce au urmat, Bulgaria s-a luptat cu Imperiul Bizantin spre a-şi afirma un loc în Balcani, dar la sfârşitul secolului XIV, ţara a fost cucerită de Imperiul Otoman.

Bulgaria şi-a recâştigat independenţa parţială în urma războiului ruso-româno-turc (1877 - 1878în formă de principat autonom, urmând să fie proclamată un regat complet independent în 1908. Între 1912 şi 1913 a fost implicată în Războaiele balcanice, o serie de conflicte cu vecinii săi, pe durata cărora Bulgaria a variat în mărime. În timpul Primului Război Mondial Bulgaria a participat alături de Puterile Centrale. Înfrângerea a dus la pierderea Traciei de vest. În cursul celui de-al doilea război mondial a paricipat alături de Puterile Axei, dar după intrarea sovieticilor în guvern (1944) s-a alăturat aliaţilor.

Bulgaria a intrat în sfera de influenţă sovietică după cel de-al doilea război mondial şi a devenit o republică populară în 1946. Dominaţia comunistă s-a încheiat în 1990, când în Bulgaria au avut loc alegeri multipartite.

Bulgaria a aderat la NATO în 2004 şi a aderat la Uniunea Europeană în 2007, la 1 ianuarie.

Politică

Preşedintele Bulgariei, care este şeful de stat şi comandantul şef al armatei, este ales pentru un termen de cinci ani. Rolurile principale ale Preşedintelui sunt organizarea datelor pentru alegeri şi plebiscite, reprezentarea Bulgariei pe plan internaţional şi semnarea tratatelor internaţionale. Este de asemenea şeful Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională. Preşedintele are dreptul să blocheze legislaţia prin trimiterea legii înapoi la Parlament, deşi dacă o lege este votată a doua oară cu o majoritatea simplă, nu are drept de veto.

Bulgaria are un parlament unicameral, format din Adunarea Naţională, sau Narodno Sabranie. Adunarea Naţională are 240 de mebrii aleşi pentru termeni de patru ani. Partidele politice trebuie să primească minimum 4% din votul total naţional pentru a fi reprezentaţe în Parlament. Adunarea Naţională este responsabilă pentru formarea legilor, aprobarea bugetului de stat, organizarea datelor pentru alegerile prezindenţiale, selecţia primului ministru,
declaraţii de război, trimiterea trupelor în angajamente internaţionale şi ratificarea tratatelor internaţionale

Clima

Clima este temperata in nord cu temperaturi medii de -1,5 grade Celsius in ianuarie si 22-23 grade Celsius in iulie.La sud de muntii Stara Planina clima este mediteraneeana,dar pastreaza caractere continentale datorita aerului rece si uscat ce bate iarna dinspre Siberia(frontul polar continental).Astfel temperatura medie din campia Traciei este de 3-4 grade Celsius in ianuarie si 24 grade Celsius in iulie.

Regiuni

1. Blagoevgrad
2. Burgas
3. Dobrici
4. Gabrovo
5. Haskovo
6. Iambol
7. Kiustendil
8. Kârgeali
9. Loveci
10. Montana
11. Pazargik
12. Pernik
13. Plevna
14. Plovdiv
15. Razgrad
16. Ruse
17. Silistra
18. Sliven
19. Smolian
20. Sofia
21. Regiunea Sofia
22. Stara Zagora
23. Şumen
24. Târgovişte
25. Varna
26. Veliko Târnovo
27. Vidin
28. Vraţa

Economie
Economia Bulgariei s-a contractat dramatic după 1989 prin pierderea pieţei sovietice, de care economia bulgară era strâns legată. Nivelul de trai a scăzut cu 40%, dar se aşteaptă să atingă nivele pre-1990 până la finalul lui 2003.

În plus, sancţiunile ONU împotriva Iugoslaviei şi Irakului au continuat să ducă în declin economia bulgară. Primele semne de revenire au apărut în 1994, când PIB-ul a crescut şi inflaţia a scăzut. În 1996, totuşi, economia s-a prăbuşit datorită reformelor economice sărace şi un sistem bancar instabil. Din 1997 ţara s-a aflat pe traiectoria revenirii, prin creşterea PIB-ului la o rată de 4-5%, creşterea FDI, stabilitatea macroeconomică şi aderarea la UE stabilită pentru 2007.

Guvernul curent, ales în 2001, a pledat pentru menţinerea obiectivelor economice adoptate de predecesorul său în 1997. În ciuda faptului că prognozele economice pentru 2002 şi 2003 au prezis creştere continuă în economia bulgară, guvernul încă are de a face cu o rată a şomajului mare şi standarde scăzute de viaţă. Bulgaria, ca şi România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

No comments: